2006.a suguvõsa kokkutuleku kokkuvõte

Grosside-Krosside suguvõsa kogunes 2006. aastal Tartumaale. Kokkutulek avati traditisooniliselt avakõnedega ja suguvõsa uudistega. Aasta jooksul oli sündinud vähemalt kolm uut suguvõsa liiget, kõik tüdrukud – Kertu Säsil Aas, Liisa Riso ja Arabella Leego. Meie hulgast on ka lahkunuid –  12.mail 2006.a. lahkus meie hulgast Äärdu talust pärit Voldemar Gross. Tema auks peeti mälestushetk ning Heino Riso jagas mälestusi Voldemar Grossist.

Tartumaa sobib Grosside-Krosside suguvõsa kokkutulekuks hästi, sellest kõneles avasõnades Ruth Tammeorg.  Tuleb välja, et Grossid on tugevate hõimlussidemetega seotud juba ammusest ajast Tartumaaga. Näiteks Odra talu peremehe Mats Grossi 10.laps, tütar Hella Gross-Koort läks Kavastu Koosale Lauritooma tallu mehele Peeter Koortile, kes päris isatalu. Lauritooma talus elab praegu Hella tütar Maimu Krünvald (sünd.1925)!  Maimu Krünvald, Hella Gross-Koorti tütar, kõneles sellest, miks toodi tüdrukuid Mulgimaalt Tartumaale taluperenaisteks – seepärast, et nad oskasid teha kõiki talutöid, teha pastlaid, kududa kangast ja veel kõike, mis vaja.

Ja veel sidemetest Tartumaaga nii Odra kui Karu talu peretütred läksid Tartumaale elama. Odra talu Mats Grossi kolmas laps Leena Gross abiellus Kavastu valla Meoma talu peremehe Jaan Oleskiga, neil oli tütar Leena Saar, kelle lapsed omakorda on Evi Rimmel, Jaan ja Andres Saar. Leena ja Jaan Olesk on maetud Alatskivi kalmistule Laksi Tõnise samba kõrval olevale platsile. Samasse on maetud ka Odra talu vanaperenaine  Leena, kes oli vanemas põlves tütre juures. Karu talu tütar Leena Gross abiellus aga Tartumaal Kavastu valla Kargaja talu peremehe Eduard Kõivuga; nemad küüditati 1941.aastal Siberisse ja puhkavad sealses mullas. Leena ja Eduard Kõivu tütar Helene abiellus Karl Liiviga Kavastu Koosalt. Karl Liiv oli luuletaja Juhan Liivi onupoja poeg. Liivide talu paistab Koosa Mängude Maja rõdult üle Koosa oja.

Ruth rääkis ka suguvõsa kooskäimise olulisusest. Inimestel on palju tegemisi ja elu kiire, kuid kokkutulekud on kujunenud paigaks, kus saab sugulasi ja hõimlasi näha. Vanemate inimeste mälestustest saame teada, et vanasti suhtlesid suguvõsa liikmed omavahel tihedalt. Näiteid on palju, mõned nendest ka kirjeldatud. Näiteks Odra talu peremeheMats Grossi 2.lapse, hilisema Lotuse perenaise, Elts Gross- Riso ja Juhan Riso poeg Juhan Riso käis külas Ergide juures, Lopa talus. Lopa perenaine Els Erg, Odra Matsi õde, oli papale tädi. Samuti käisid Äärdu talu Lii ja Voldemar Grossi pulmas ka Lotuse talu pererahvas Ida ja Juhan Riso. Lauritooma talu praegune vanaperenaine Maimu Krünvald oli jällegi kuulnud palju jutte Lotuse talust, ehkki Lotusel ise käinud ta ei ole. Sellest kõigest kõneles kokkutuleku avamise sõnavõtus Ruth Tammeorg, üks kokkutulekute tulihingelisemaid korraldajaid.

Avasõnade järel Sai tervituseks sõna Suguvõsa Vanematekoja juht Oleg Gross. Oleg soovis edu ja arengut kõigile kokkuktulnutele, ning soovib näha, et Grosside suguvõsa kokkutulekud muutuksid veel võimsamateks üritusteks, kus kohal oleks 100-200 inimest! Oleg on suguvõsa kooskäimisi alati toetanud, nii ka eelmisel ja sellel aastal ja teeb seda ka edaspidi, peaasi, et on tahtmist kokku saada! Tervituseks sai sõna ka Peeter Olesk.  Heino Riso rääkis selles, kuidas Odra talust ära mindi. Enno Kross aga sellest, kuidas Karu talust laiali mindi.

Tartumaa inimestest võtsid sõna  Odra talu tütre Leena Gross-Oleski tütre Leena Saare järeltulijad ning Mart Krünvald – Lauritooma talu pererahva esindaja – Odra talu tütre Hella Gross-Koorti tütre Maimu Krünvaldi poeg.  Mart Krünvald elab praegu koos perega Lauritooma talus ja ta tegi suguvõsa liikmetele talu külastuse.  Pärast Lauritooma talu külastust söödi ühiselt suppi Koosa Mängude Majas.  Seejärel suunduti läbi Varnja Alatskivile. Marje Liigus tutvustas, miks Varnja on oluline koht suguvõsa jaoks. Alatskivil külastati surnuaeda ja lossi. Kokkutulek lõpetati piknikuga Willipu külalistemaja välisöögimajas, kust ei puudunud ka rahvalike ja isamaaliste laulude ühislaulmine.