2017 aasta kokkutulek Hallistes

Meie suguvõsa kokkutulekuid on tänaseks 20 korda peetud. Viimatine toimus Hallistes. Meie päev algas meenutustega kooliesisel lipuväljakul. Mälestasime lahkunuid ning rõõmustasime uute suguvõssa sündinud laste üle. Pärast avamist suundusime surnuaiale. Surnuaial alustaime Jaak ja Els Grossi haualt ning seejärel juhatas Alli Lunter oma sisukate lugudega külastajaid erinevate hauaplatside vahel. Oli meeldiv näha, et need lood läksid paljudele korda ja huvi oli suur.

Surnuaia ringkäik kujunes pikemaks ning söömise asemel suundusime kohe kiriku poole. Kirikus esinesid meile Aita Kaaver oma tütarde Carola ja Camilla’ga. Imeilusate palade vahele võttis sõna Oleg Gross, kes meenutas ja selgitas vapi ja hauakivi saamislugu. Jaanuse poolt eistati lühike selgitus meie talude liinide ajaloost. Sõna sai ka kiriku poolelt Villu Jürjo.

Alles peale kirikut saime söögilaua taha. Kokkutulnud said vahetada mälestusi. Tutvuti uute inimestega. Päeva teise poole olulisemaks sündmuseks oli plaanitud talukohtade külastus. Meie ringsõit algas läbi Abja Odra talu suunas. Ajaliselt oli meil keeruline külastada kõiki paiku ja seekord otsustasin minna otse Odrale. Talu ise on külastajatele suletud, saime hooneid ja paika kaugemalt vaadelda. Mööda külateed saabunud auto pidas kinni ja kohalikud elanikud vahendasid sealt meile uusi, ajakohaseid infokilde. Oli väga õpetlik situatsioon, kuidas koguda materjali otse algallikast! Peale Odrat sõitsime Ärtu talu maadele. Samuti ei pääsenud me päris taluhoonete juurde, vaid vaatlesime paika aia tagant. Aime Piirsalu pidas seal väga huvitava ja ajaloolise kõne. Kogesin järjekordselt imelist hetke, mida sünnitab meis meie esivanematega seotud kohtade külastus!

Tagasi Hallistesse sõitsime läbi Pöögle. Mööda sama teed, mida mööda sõitsid juba paarsada aastat tagasi meie esivanemad kodutalust kirikusse.

Päeva lõpetasime veel ühe söömise ja laululugudega. Noorem sugupõlv sai samal ajal suurepäraste juhendajate kaasabil mängida erinevaid mänge,  teha vibulaskmist ja grossingut. Kokkuvõttes oli sisutihe ja asjalik kokkusaamine.

Ruth Tammeorg:

Kokkusaamised ja peod on suguvõsa jaoks väga olulised, sest nad annavad suguvõsale jõudu edasiseks. Seda teadsid juba meie esivanemad, kui tulid suurteks pulmadeks kokku mitmeks päevaks.
Seekord oli meid, suguvõsa liikmeid kokkutulekul Hallistes päris palju,  kokku 91. Nende hulgas vanimad olid lugupeetud härrasmehed Venda Mitt ja Jaan Saar ning noorimad – neiukesed Anna-Maria Tammeorg ja Jasmiin Lõugas, kõik Odra liinist ning Tõõtsimõisa talu noormees Mosa Jonathan.

Suur suur aitäh kõigile, kes osalesid Grosside-Krosside suguvõsa juubelikokkutulekul!

Palju edu ja õnne kõigile ning kohtumiseni 2019. aastal!